Головна » 2013 » Листопад » 25 » ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ ПОЛЬЩІ
18:40
ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ ПОЛЬЩІ
                                                       24 листопада 2013 року в читальній залі Центральної районної бібліотеки відбулася зустріч освітньо – культурного товариства поляків в Полонському районі, присвячена 95 річниці від Дня Незалежності Польщі.
    Головою товариства Кордас Алісою Іванівною було відкрито зустріч під звуки Гімну Польщі. Вона занурилася до глибин історії польської державності та відзначила, що незалежність Польщі так як і України дісталась полякам не легко .
    11 листопада — День незалежності Польщі. Це свято на честь проголошення незалежного статусу Польщі від Австрії, Росії та Німеччини. Історична подія відбулася в 1918 році, коли завершилася перша світова війна.
     До здобуття незалежності Польща 125 років була розділеною між кількома державами: Австрією, Росією та Пруссією. І тільки 11 листопада 1918 року вона знову стала повноцінною самостійною державою, яку очолив Юзеф Пілсудський. Саме під його керівництвом і було сформовано демократичний уряд Польщі.
     І хоча День незалежності Польщі досі святкується 11 листопада, формально свою незалежність країна втрачала і після подій 1918 року. Так, в 1939 році територію Польщі розділили між собою Німеччина та Радянський Союз. Оскільки завершення другої світової війни посилило вплив СРСР на територію країни, то День незалежності Польщі після 1945 року поляки тимчасово не відзначали. Про свято знову згадали вже в 1989 році. Після демократичних виборів у країні знову заговорили про національні та державні цінності. З того моменту День незалежності Польщі є вихідним днем.
    В програмі святкових урочистостей звучали польські патріотичні пісні у виконанні польської громади та декламування віршів дітьми: про історію та патріотизм польського народу на шляху до Незалежності.
    На завершення голова товариства подякувала всім присутнім за участь в заході. Аліса Іванівна наголосила, що завдяки незалежній Україні , Президента роботі Уряду, національні меншини мають можливість розвивати свою культуру та національні надбання та продекламувала вірш Адама Аснека «Do mlodych» .
Переглядів: 414 | Додав: Sasha | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]