Головна » 2015 » Січень » 15 » ЛЕО МОЛ - ВИДАТНИЙ СКУЛЬПТОР ІЗ ПОЛОННОГО
11:55
ЛЕО МОЛ - ВИДАТНИЙ СКУЛЬПТОР ІЗ ПОЛОННОГО

      Відеоперегляд « Скульптор з Полонного», що відбувся  у читальній залі Полонської  районної бібліотеки був присвячений видатному скульптору Лео  Молу , який народився у нашому місті рівно 100 років тому: 15 січня 1915 року.

    За лаконічним іноземним Лео Мол криється українське ім’я — Леонід Молодожанин. Народжений на Хмельниччині, іноземцем він став наприкінці 40–х років, коли збирався оселитися в Канаді. Прізвище Молодожанин мало надто багато складів і було важким для сприйняття в нових краях. А Лео Мол — звучало зрозуміло й артистично. До речі, професія «скульптор» не надто сподобалася міграційному службовцю, який повідомив українцю, що Канада потребує фермерів, а не художників. За кілька десятиліть цей іммігрант прославив Канаду.

     Цікаво, що всюди і завжди Лео Мол з гордістю згадує свою малу батьківщину – Полонне.

   «Працював я у Ватикані над скульптурним портретом Папи Іоанна Павла II, – пише Лео на сторінках журналу «Терем» (США) в 1992 році. – Якось Папа мене запитує: «Звідки ви родом?» – Як завжди, я кажу – з Полонного, що в Україні. Велів Папа своєму секретареві принести найдокладніший атлас світу, щоб знайти те місто на карті. А в мене в душі так приємно, що сам Папа Римський (!) шукає маленьке Полонне, а значить буде знати про існування такого міста».

     Помер Лео Мол 4 липня 2009 року на 95-му році життя. Леонід Молодожанин зробив величезний внесок для популяризації української культури на міжнародній арені, гідно представляв світові красу української культури та вказував на роль України у світовій цивілізації.

Переглядів: 671 | Додав: Sasha | Рейтинг: 4.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]