Головна » 2015 » Січень » 30 » ЗГАДАЙМО ЮНІСТЬ, ЩО ГОРІЛА В КРУТАХ
11:34
ЗГАДАЙМО ЮНІСТЬ, ЩО ГОРІЛА В КРУТАХ

      Український народ щороку вшановує пам’ять молодих борців за волю, полеглих під залізничною станцією Крути.

   Ця битва стала символом героїзму та відданості Українській державі й національній ідеї, а її дата  29 січня 1918 року – днем національної трагедії.

         25 січня 1918 року на засіданні Української Центральної Ради було прийнято IV Універсал, який проголошував незалежність Української Народної Республіки. Проте більшовицька влада не хотіла віддавати свого «молодшого брата». Після захоплення Харкова та Полтави більшовики спрямували своє п’ятитисячне військо під проводом лівого есера Муравйова на Київ.

     300 українських юнаків-добровольців виступили на захист Української Народної Республіки і прийняли на засніженому полі нерівний бій із майже п’ятитисячною армією більшовиків. Основу українських добровольців складали бійці створеної за ініціативою молодіжного Братства Українських Самостійників Юнацької школи імені гетьмана Б.Хмельницького та Студентського куреня імені Українських Січових Стрільців – переважно студенти Київського університету, Київського політехнічного інституту та учні старших класів київських гімназій.

        Про ці події  йшлося під час уроку патріотичного виховання  « Згадаймо юність, що горіла в Крутах», який підготували та провели для учнів  ЗОШ I-III ст. №3 працівники читальної зали ЦРБ.

Переглядів: 311 | Додав: Sasha | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]