Головна » 2014 » Лютий » 11 » БІЛЬ І ПАМ'ЯТЬ АФГАНУ
22:17
БІЛЬ І ПАМ'ЯТЬ АФГАНУ
    15 лютого минає 25 років із дня закінчення війни в Афганістані. Ця війна назавжди залишиться у серцях і пам’яті нашого народу. 20 червня 2013 року Верховна Рада України прийняла Постанову про відзначення в Україні 25-річчя виведення радянських військ Афганістану. 2014 рік Президентом України Віктором Януковичем оголошено роком учасників бойових дій на території інших держав.
    В читальній залі ЦРБ  на засідання круглого столу «Біль і пам’ять Афгану» завітали воїни-афганці, воїни-інтернаціоналісти нашого краю, представники влади. У жодному календарі день 15 лютого нічим не позначений. Але він особливий. Цього дня нарешті закінчилася страшна, невиправдана, кривава афганська війна. Не одним сивим пасмом закосичена ця дата. Десятирічна кривавиця трагічної війни в Афганістані - це дочасно посивіли юні наречені і дружини, це вибілені сивиною скроні батьків і матерів, це трагічні долі 18-літніх юнаків-воїнів-інтернаціоналістів.
  Про важкі дороги подвигу і слави воїнів-інтернаціоналістів розповів голова Полонської районної організації ветеранів Афганістану і воїнів-інтернаціоналістів Віктор  Чудінов.
      Трагічні події тієї війни назавжди в пам’яті наших воїнів-афганців. Про роки служби на афганській землі, про відносини з місцевим населенням розповів Олександр Коблай.
    Майже десять років у постійній тривозі жили батьки і матері цих юнаків, яких називали «афганцями». Донині Афганістан болить в душі Веніаміна Куценка. Його син Віктор  був одним із 160 тисяч українців, хто виконував інтернаціональний обов’язок в горах Афгану.  Про батьківські тривоги і переживання повідав присутнім учасник Великої Вітчизняної війни В.Куценко. На завершення прочитав поетичні рядки, присвячені воїнам-інтернаціоналістам.
     Неосяжна географія інтернаціонального подвигу наших земляків. Скільки їх, гарячих точок планети, де довелося захищати торжество добра, миру і справедливості нашим землякам. Своїми спогадами поділилися учасник бойових дій в Угорщині  Микола Хмиз, учасник бойових дій в Єгипті підполковник Петро Чумак, учасники конфлікту в Чехословаччині Анатолій Грицай та Анатолій Поведа.
      Пам’ять про Афган, про бойові операції на території інших країн – наша скорбота, наш біль, наша шана людям, які виконували інтернаціональний обов’язок. Саме про це наголосила у своєму виступі заступник голови РДА Наталія Собчак. Мовою цифр і фактів вона підтвердила турботу уряду і держави, органів місцевої влади про соціальні гарантії, підтримку і допомогу сім’ям воїнів-інтернаціоналістів. Про заплановані соціо-культурні заходи в районі з нагоди 25-річчя виведення військ з Афганістану розповіла присутнім керівник апарату РДА Галина Лівак.
       Зі словами шани, вдячності звернулися до учасників круглого столу заступник міського голови Віктор Кожушко та керуючий справами апарату районної ради Олександр Добровіцький.
        Підсумки круглого столу «Біль і пам’ять Афгану» підвів Віктор Чудінов.
Переглядів: 460 | Додав: Sasha | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]