Головна » 2024 » Січень » 17 » Документальна експозиція «Кіборги»
12:05
Документальна експозиція «Кіборги»

  Подвигу захисників       Донецького аеропорту   присвячена документальна експозиція «Кіборги»   підготовлена працівниками    читальної зали ЦБ.

   Оборона Донецького летовища тривала 242 дні – з 26 травня 2014 року до 23 січня 2015-го. ДАП героїчно обстоювали люди, які виявилися сильнішими за бетон. Їх стали називати «кіборгами». За найпоширенішою версією, так про захисників ДАП казали вороги, які не могли інакше пояснити, чому гарнізон неможливо взяти штурмом.

   За нелюдських умов, у практично повному оточенні, з мінімумом озброєння та під постійними російськими обстрілами — кіборги тримали оборону Донецького аеропорту. Він став одним із символів опору російським окупантам.

   21 січня 2015 року було прийнято рішення відвести українських військових, оскільки об’єкт в результаті численних боїв повністю зруйнували, він став непридатним для оборони. 22 січня 2015 року з території терміналів з боями вийшли 20 бійців. 23 січня 2015 року - з території пожежного депо аеропорту, яке було між новим терміналом та диспетчерською вежею. Однак, оборону радіолокаційної станції за злітно-посадковою смугою наші військовослужбовці тримали ще майже два тижні.

 

     Захищаючи Донецький аеропорт, загинули понад 200 українських захисників, поранено понад 500. Багатьох із них відзначено державними нагородами, декого - посмертно.

 

Переглядів: 58 | Додав: bibliotekaCRB | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]