Головна » 2023 » Листопад » 7 » УВАГА! НОВА КНИГА
11:55
УВАГА! НОВА КНИГА

  Коли дарують для бібліотеки книги – це завжди радість, а подаровані фундаментальні видання – свято. Нещодавно одним із авторів Козаком Миколою Івановичем була подарована книга написана у співавторстві з Оленою Корусь «Український фарфор ХІХ-ХХ століття». Це результат багаторічної праці. Дослідження двох авторів надає комплексний погляд на історію фарфорової справи Полонного від середини ХІХ століття до початку ХХІ століття і послідовно простежує розвиток заводів, започаткованих підприємцем Аврумом Срульовичом  Бахмутським, якого вперше представлено як засновника фарфорових заводів у нашому місті. Книга містить 256 сторінок, на яких розміщено 270 чорно-білих та кольорових ілюстрацій та схем, значну кількість архівних фото і деякі твори в авторському виконанні, які опубліковані вперше.

         Перша частина книги присвячена фарфоровому заводу, який функціонував з 1848 по 1914 рік у селищі Горошки, що було окремим населеним пунктом Полонської волості Новоград-Волинського повіту Волинської губернії. Нині ця територія є частиною міста Полонного, де з 1933 року і донедавна був Полонський молокозавод. Історія цього фарфорового заводу А.С. Бахмутського у попередніх дослідженнях істориків і мистецтвознавців до цього часу була майже не висвітлена.

            У другій частині книги йде мова про інше керамічне підприємство, засноване А.С. Бахмутським у другій половині ХІХ століття на протилежній околиці Полонного, на розі нинішніх вулиць Лесі Українки і Роксолани.

  Вперше історію підприємства А.С. Бахмутського - А.-Л.Брички - артілі «Керамік» - Полонського заводу художньої кераміки  було написано у 1958 році (автор невідомий). У 1966 році на замовлення керівництва заводу, полонський журналіст Семен Львович Бенціанов підготував нову «Коротку історію Полонського заводу художньої кераміки», доповнену матеріалами останніх років. Проте, як виявилось, значна частина відомостей у тексті за 1958 рік, була записана зі слів жителів Полонного і не підтверджується архівними даними та опублікованими друкованими виданнями кінця ХІХ – початку ХХ століття. Висвітленню та спростуванню наявних недостовірних даних, які згодом потрапили до видань з історії Полонного, автори книги «Український фарфор 19-20 століття» присвятили окремий розділ. В кінці книги подано розгорнутий список джерел.

  Видання буде пізнавальним для жителів нашого краю, призначене для мистецтвознавців, шанувальників вітчизняного фарфору та працівників фарфорових підприємств. Запрошуємо завітати до Центральної бібліотеки та ознайомитись з книгою.

  Хто бажає придбати книгу звертайтесь до Олени Корусь у фейсбук.

Переглядів: 240 | Додав: bibliotekaCRB | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]