Головна » 2023 » Січень » 16 » МІЖНАРОДНА АКЦІЯ #1Lib1Ref
10:36
МІЖНАРОДНА АКЦІЯ #1Lib1Ref

   15 січня по 5 лютого 2023 року бібліотекарі та всі охочі зможуть взяти участь у міжнародній акції #1Lib1Ref, метою якої є наповнення Вікіпедії авторитетними джерелами.

 #1Lib1Ref — від англ. one librarian, one reference — один бібліотекар, одне посилання — закликає бібліотекарів у всьому світі та всіх, хто любить вільні знання, додавати посилання на перевірені джерела до фактів та тверджень у статтях Вікіпедії. Сьогодні, як ніколи, світ потребує надійної інформації з таких джерел, як Вікіпедія, що пропонує безкоштовні, доступні знання.

Взяти участь у акції дуже просто. Для цього треба в період з 15 січня по 5 лютого 2023 року додати посилання на авторитетні джерела до статей україномовного розділу Вікіпедії, обов’язково поставивши  гештеґ #1Lib1Ref в описі вашого редагування. 

А ще, як і обіцяли, ми проведемо вебінар 17 січня о 16.00, де детально, крок за кроком, розкажемо як додавати джерела. Зареєструватись на вебінар можна за посиланням   https://forms.gle/ouHPK5gsEdE7ZWUt8. Реєстрація займе не більше 5 хвилин. 

Якщо ви ще не зареєстровані у Вікіпедії і не можете потрапити на вебінар, тут можна подивитись покрокові відеоінструкції з редагування статей:

 1) https://www.youtube.com/playlist?list=PLIM_OyinMX8neDOJmpQHdJE-x3Z-m0Pw9

2) https://www.youtube.com/watch?v=SCLpIOvq24Q

Де шукати статті, яким не вистачає джерел? 

Наприклад, ви читаєте Вікіпедію по темі, що вам цікава і помітили позначку [джерело?]? Цей символ означає, що певному твердженню цієї статті бракує посилання на джерела; ви можете поліпшити цю статтю додавши джерело. Так, це все! Тепер ви редагуєте Вікіпедію. 

Або можна скористатись спеціальним інструментом Citation Hunt: він запропонує вам до редагування випадкові статті, яким бракує посилань на джерела.

Про те, що таке авторитетні джерела, та іншу цікаву інформацію можна прочитати на сторінці конкурсу: https://w.wiki/3Ld6

Чим більше буде додано авторитетних джерел, тим якіснішим буде український розділ Вікіпедії. Активні учасники та учасниці акції, які зроблять п’ять і більше редагувань додавши гештеґ #1Lib1Ref, отримають сувеніри від ГО «Вікімедіа Україна», яка організовує проєкт в україномовному розділі Вікіпедії.

Переглядів: 75 | Додав: bibliotekaCRB | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]